Kine Momentum

Relaxatietherapie: ik heb schrik om te bevallen

‘Bevallen is de kunst van het loslaten’

Zwangerschap en bevalling zijn een heel natuurlijk proces. Je lichaam is gemaakt om   baby’s te baren. Omdat je niet weet wat je te wachten staat of door verhalen van andere moeders, zijn veel vrouwen bang voor de bevalling. Ook de media draagt hieraan bij. In films zie je vaak een vrouw die zwaar aan het puffen is, veel pijn heeft en luid schreeuwt. Dit alles zorgt ervoor dat vrouwen niet meer durven vertrouwen op hun eigen lichaam. Angst en stress nemen toe en dit is niet bevorderlijk voor een vlotte en natuurlijke bevalling.

Gelukkig zijn er steeds meer moeders bereid om kostbare tijd vrij te maken om zich voor te bereiden op de bevalling. Onderzoek heeft aangetoond dat het verminderen van stress tijdens de zwangerschap de neurologische ontwikkeling van de foetus èn het kind bevordert. Ontspanningsoefeningen geven je meer zelfvertrouwen en helpen je rust en kalmte  te vinden gedurende één van de meest intense fases van je leven. Hierdoor blikken veel moeders terug op een positieve bevalling waarin zij de regie in eigen handen namen.

Wat houdt het in?

  • Leren om zachtjes je ademhaling te vertragen en diep in je buik te ademen. Door regelmatig te focussen op je ademhaling word je sneller bewust van toenemende spanningen in je lichaam.
  • Stretchoefeningen die ruimte creëren in je bovenlichaam.
  • Positieve affirmaties en visualisaties helpen je tijdens de bevalling om je aandacht in het ‘nu’ te houden, waardoor je niet afgeleid wordt door opkomende negatieve (angstige) gedachten.
  • Oefeningen die je kracht en uithoudingsvermogen verbeteren, geven energie. Zo blijf je positief en kan je tijdens de bevalling beter loslaten.
  • Ontspannende houdingen en bewegingen gecombineerd met een gecontroleerde ademhaling helpen je bij het vinden van je innerlijke rust. Bovendien leren deze oefeningen je beter vertrouwen op je intuïtie.

Ook na de bevalling heb je nood aan ontspanning. Relaxatieoefeningen geven je energie waaraan je zoveel behoefte hebt. Ze leren je tijd nemen voor jezelf. Ze maken spanningen los en leren je relativeren.